Ulti Clocks content
GreekEnglish (United Kingdom)
 
News
FRUIT LOGISTICA 2014 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 11 February 2014 10:34

Με αύξηση επισκεπτών και εκθετών ολοκληρώθηκε η Fruit Logistica 2014 στην οποία συμμετείχε και το totheshelf (10/2/2014 10:53)

Με αύξηση επισκεπτών και εκθετών ολοκληρώθηκε η Fruit Logistica 2014 στην οποία συμμετείχε και το totheshelf

Με επιτυχία για ακόμα μια χρονιά έριξε την αυλαία της, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, η διεθνής έκθεση φρούτων και λαχανικών Fruit Logistica 2014, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των εκθετών στη Fruit Logistica συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 60.000 εμπορικοί επισκέπτες από 140 χώρες και πάνω από 2.600 εκθέτες από 84 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε όλα τα επίπεδα του εμπορίου, καθώς και μια σειρά από καινοτομίες. Στη διεθνή έκθεση Fruit Logistica 2014 συμμετείχε με δικό του περίπτερο ο ΑγροΤύπος, με την ελληνική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα totheshelf, με την οποία, η παραγωγή, η μεταποίηση, η εμπορία και η λιανική πώληση αγροτικών προϊόντων συνδέονται για πρώτη φορά μεταξύ τους σε ένα δίκτυο.

Το totheshelf βρέθηκε στο Hall 2.1 στο stand E 03 όπου πλήθος επισκεπτών είχαν την δυνατότητα να δουν και να κατεβάσουν την εφαρμογή η οποία απέσπασε τα θετικά σχόλια όλων, τόσο για την πρωτοτυπία όσο και για την ευκολία στο χειρισμό της.
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή σε iPhone, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή totheshelf διατίθεται και στο Google play (για κινητά android) γεγονός που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις εκθέσεις Agrotica (Θεσσαλονίκη) και Fruit Logistica (Βερολίνα).

Οι διοργανωτές

Τα εγκαίνια, στο εκθεσιακό κέντρο Messe Berlin πραγματοποίησε ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. Hans - Jurgen Friedrich, ο οποίος καλωσόρισε εμπορικούς επισκέπτες και εκθέτες. Τιμώμενη χώρα στην έκθεση φέτος ήταν η Αργεντινή.
Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης ο Δρ. Christian Goke, Διευθύνων Σύμβουλος του Messe Berlin GmbH (εκθεσιακού οργανισμού του Βερολίνου) ανέφερε: «Η κορυφαία παγκόσμια εμπορική έκθεση Fruit Logistica 2014 σημείωσε αύξηση στον αριθμό των εκθετών και των εμπορικών επισκεπτών. Πρόκειται για μια έκθεση η οποία αποτελεί καταλύτη στον τομέα των νωπών προϊόντων, ενώ αποτελεί το γεγονός “κλειδί” της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών».

Οι εντυπώσεις των ελληνικών εταιρειών

Ο ΑγροΤύπος, θέλοντας να καταγράψει την εικόνα που αποκόμισαν οι Έλληνες συμμετέχοντες επικοινώνησε με κάποιες από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην Fruit Logistica.

Ειδικότερα, ο κ. Θεολόγης Καραΐνδρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας Venus Growers κάνει λόγο για επαφές και συζητήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της έκθεσης οι οποίες ελπίζει να μετουσιωθούν σε εμπορικές συμφωνίες στο μέλλον. «Αυτό που μας ενδιαφέρει ως συνεταιρισμό είναι οι επισκέψεις των εμπορικών επισκεπτών και σε αυτό το κομμάτι τα πήγαμε πολύ καλά. Είδαμε και συζητήσαμε με πολλούς και ποιοτικούς εμπορικούς επισκέπτες ότι αυτές οι συζητήσεις μας θα εξελιχθούν σε εμπορικές συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν και επισκέψεις αυτών των ανθρώπων στην χώρα μας αλλά παρόλα αυτά έχει καθοριστεί το πλαίσιο», υπογραμμίζει ο κ. Καραΐνδρος.

Ο κ. Νίκος Πρωτοφανούσης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Φρούτα Πρωτοφανούσης Α.Ε, μας αναφέρει: «Η Fruit Logistica είναι η μεγαλύτερη έκθεση του πλανήτη και θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή όπως άλλωστε κάνουμε τα τελευταία 11 χρόνια. Και σε αυτή την έκθεση είδαμε το πελατολόγιό μας και γενικότερα σε αυτού του τύπου τις εκθέσεις μπορείς να συναντήσεις πολύ κόσμο και σίγουρα υπάρχει κέρδος».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τα παράπονα που εκφράστηκαν σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην έκθεση ο κ. Πρωτοφανούσης μας δήλωσε ότι: «το περίπτερο της Ελλάδας είναι εκεί που βρίσκονται οι χώρες της Μεσογείου, μαζί με την Κύπρο, την Αίγυπτο κ.α. Δεν πιστεύω ότι αν ήμασταν σε κάποιο άλλο σημείο του εκθεσιακού χώρου θα είχαμε καλύτερη επισκεψιμότητα. Κατά την γνώμη μου η επισκεψιμότητα στα περίπτερα δεν έχει σχέση με τη θέση. Ίσως κάποιοι εκφράζουν κάποια παράπονα συγκρίνοντας τη δικιά μας εικόνα με αυτή που είχαν τα περίπτερα της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα κράτη αυτά είναι οι κύριες εξαγωγές χώρες της Ε.Ε.».

Από την πλευρά του ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, Διευθυντής ΕΑΣ Καβάλας (η ΕΑΣ Καβάλας συμμετείχε με δύο προϊόντα το ακτινίδιο και το σπαράγγι) μας τόνισε: «Στην έκθεση μας επισκέφθηκαν όλοι μας οι πελάτες. Η έκθεση αυτή άλλωστε αποτελεί κάθε χρόνο έναν τόπο συνάντησης για τους ανθρώπους του κλάδου. Είναι επιβεβλημένο να έχουμε παρουσία κάθε χρόνο. Από το περίπτερό μας πέρασαν πολλοί εμπορικοί επισκέπτες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι φέτος στην έκθεση δεν είχαν μεγάλη παρουσία τα κράτη του ανατολικού μπλοκ».

Θετική ήταν η εικόνα που μας μετέφερε και ο κ. Ζήσης Μανώσης Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε: «Η Fruit Logistica είναι μια σταθερή έκθεση χωρίς σκαμπανεβάσματα στην επισκεψιμότητά της. Επίσης, σε τέτοιου είδους εκθέσεις δύσκολα κλείνεις συμφωνίες αλλά αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία προκειμένου να συναντήσεις τους πελάτες σου από όλο τον κόσμο. Σε αυτό το κομμάτι ως εταιρεία τα πήγαμε καλά. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και κάποιες επαφές και συζητήσεις με σούπερ μάρκετ στα οποία διαθέτουμε τα προϊόντα μας μέσω των εξαγωγέων που συνεργαζόμαστε. Να σημειωθεί επίσης ότι η Fruit Logistica από άποψη οργάνωσης είναι άψογη. Το θέμα της επισκεψιμότητας στα ελληνικά περίπτερα δεν έχει να κάνει με την θέση που έχουμε στην έκθεση αλλά με την θέση της Ελλάδας στον χάρτη των νωπών οπορωκηπετικών. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι σημασία έχει να κάνουμε 10 ραντεβού που θα είναι αξίας και σε σωστή βάση παρά να μας επισκέπτεται πολύς κόσμος.

Για μειονέκτημα ως προς την θέση που βρίσκονταν τα ελληνικά περίπτερα κάνει λόγο στον Αγροτύπο, ο κ. Βασίλης Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Farma - Chem: «Το σημείο που βρίσκονταν τα περίπτερα της ελληνικής αποστολής δεν είχαν την αναμενόμενη επισκεψιμότητα. Εμείς έχουμε ένα πελατολόγιο (εξάγουμε σε 15 χώρες) και επειδή είχαμε αναρτήσει τη συμμετοχή μας στο διαδίκτυο μας επισκέφθηκε αρκετός κόσμος, αλλά σε γενικές γραμμές οι εντυπώσεις μας από την έκθεση δεν ήταν θετικές. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πέρσι συμμετείχαμε με την Ιταλία (έχουμε αντιπρόσωπο εκεί) και πραγματικά δεν είχε καμία σχέση». Και πρόσθεσε: «δεν θα ήταν υπερβολή αν θα λέγαμε ότι η εικόνα που παρουσιάζαμε ως ελληνική αποστολή ήταν αυτή του φτωχού συγγενή».

Η Bayer CropScience πρόβαλε την Ελλάδα

Η Bayer CropScience εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία συμμετοχής της στη Fruit Logistica 2014, παρουσίασε για ακόμη μία φορά την επιτυχημένη ιδέα «Συνεργασίες στην Αλυσίδα Τροφίμων» που βασίζεται σε ολοκληρωμένες λύσεις για καλλιέργειες συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, των χημικών και βιολογικών προϊόντων φυτοπροστασίας και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Αυτό το χρόνο, το Ελληνικό πρόγραμμα για τα Επιτραπέζια Σταφύλια ως συνεργασία της Βayer CropScience με τη 7Grapes, την Πήγασος και MackMultiples παρουσιάστηκε ως παράδειγμα Best in Class στο εμπόριο φρέσκων προϊόντων. Στις 6 Φεβρουαρίου, 2014 το Ελληνικό πρόγραμμα για τα Επιτραπέζια Σταφύλια παρουσιάστηκε στο forum των εκθετών της Βayer CropScience μπροστά σε πολλούς εμπόρους και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Αλυσίδας Τροφίμων της Bayer CropScience.
Στην δεξίωση που ακολούθησε στο περίπτερο της Bayer CropScience, o Dr. Hans – Joachim Henn, Γενικός Διευθυντής της Bayer CropScience Eλλάδος καλωσόρισε περισσότερους από 300 καλεσμένους. Ο Dr. Henn ευχαρίστησε τους συνεργάτες της Αλυσίδας Τροφίμων και την τοπική ομάδα της Bayer CropScience για τις προσπάθειές τους και τη συνεχόμενη εξαιρετική συνεργασία.
Με παραδοσιακό φαγητό, ελληνικό κρασί και μουσική η Βayer CropScience αναγνώρισε και επισήμανε τα εξαιρετικά επιτεύγματα στην Ελλάδα.
Το περίπτερο της Bayer είχε διακόσμηση ελληνική (με απομιμήσεις των μαρμάρων του Παρθενώνα) και το γεγονός αυτό τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης.

ΠΗΓΗ: Χρήστος Διαμαντόπουλος
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 
Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 07 February 2014 08:35

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ

ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΗΛ: 2310-764133, FAX: 2310-764241

www.sekath.gr, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Θεσσαλονίκη,17-01-14

Αρ.Πρωτ:9139

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών

Υπ’ όψιν: Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Χάρη

 

Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών

Κύριε Γενικέ,

ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών

Την Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται αρκετοί έμποροι-πελάτες από τη Βουλγαρία οι οποίοι ως πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα προμήθειας αγαθών χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Από τη διασταύρωση των στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ προέκυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός Βουλγάρων δεν απέδωσαν ως όφειλαν τον ΦΠΑ στη χώρα τους. Ο ΦΠΑ αυτός, είναι προφανές ότι δεν εισπράχθηκε ούτε από τους εμπόρους μέλη του Συνδέσμου μας. Όταν προέκυψε για πρώτη φορά το θέμα αυτό μας δόθηκαν οδηγίες από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου (Εφορία Αμπελοκήπων) για τα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν το κάθε τιμολόγιο ως αποδεικτικό της συναλλαγής. Τα μέλη του Συνδέσμου μας εφαρμόζουν απαρέκλητα τις οδηγίες αυτές και τηρούν σχετικό αρχείο.

Η τακτική των Βουλγάρων εμπόρων συνεχίζεται και το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα, παρά του ότι τηρούμε τα συμφωνηθέντα, απαιτεί από τους εμπόρους της ΚΑΘ την καταβολή ΦΠΑ που προκύπτει από τα τιμολόγια της ανωτέρω κατηγορίας που εκδόθηκαν για πώληση εμπορευμάτων σε Βούλγαρους πελάτες μας (άνευ ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικών συναλλαγών) θεωρώντας τη συναλλαγή ως εικονική.

Εκκαθαρίσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει με την εφαρμογή της νέας Νομοθεσίας του Υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ αφορά στις εκκαθαρίσεις των παραγωγικών πωλήσεων (πωλήσεις αγροτικών προϊόντων επί προμηθεία). Στις εκκαθαρίσεις αυτές έως 31–12–2013 δεν υφίστατο υποχρέωση των εμπόρων για καταβολή ΦΠΑ στους παραγωγούς. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 με την υποχρέωση εκ μέρους των παραγωγών για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων δημιουργείται η υποχρέωση εκ μέρους των εμπόρων για την καταβολή ΦΠΑ προς στους παραγωγούς. Στις εκκαθαρίσεις αυτές όμως περιλαμβάνονται και πωλήσεις προϊόντων από τους εμπόρους των Κεντρικών αγορών και προς πελάτες άλλων χωρών (με τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ). Και στην περίπτωση αυτή ζητείται να αποδίδεται μέσω των εκκαθαρίσεων στους αγρότες ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο σύνολο των πωλήσεων. Το μέτρο αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις μας που βιώνουν τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Το Υπουργείο σας κύριε Γενικέ θα πρέπει να απαλλάξει τους εμπόρους των Κεντρικών και στην περίπτωση αυτή από την υποχρέωση καταβολής μη εισπραχθέντος ΦΠΑ (ενδοκοινοτικές συναλλαγές).

Σας γνωρίζουμε κύριε Γενικέ ότι η εμμονή του Υπουργείου στην απαίτηση καταβολής μη εισπραχθέντος ΦΠΑ στις ανωτέρω περιπτώσεις, ωθεί αναγκαστικά το χονδρικό εμπόριο οπωροκηπευτικών στη μαζική εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες έτσι ώστε να μην υφίσταται υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ κατά την αγορά προϊόντων και την αποφυγή ταμειακής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων του κλάδου με τη καταβολή μη εισπραχθέντος ΦΠΑ.

Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα προκαλέσει την οργή των Ελλήνων παραγωγών και θα τους στρέψει κατά του Υπουργείου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παρακαλούμε, για πολλοστή φορά, να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας το δίκαιο αίτημα μας και να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αφήνει άδικα τις επιχειρήσεις μας έκθετες έναντι του Υπουργείου Οικονομικών. Εμείς ως κλάδος δεν προτιθέμεθα να αποδώσουμε μη εισπραχθέντα ΦΠΑ όταν μάλιστα το Υπουργείο σας είναι ενήμερο από το 2008 για το πρόβλημα, μας ζήτησε να ακολουθούμε συγκεκριμένη διαδικασία και παρά τη συμμόρφωση μας δεν αναγνωρίζει το δίκαιο αίτημά μας.

 
Κώδικας φορολογίας εισοδήματος PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 07 February 2014 08:25

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ

 

ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΗΛ: 2310-764133, FAX: 2310-764241

www.sekath.gr, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Θεσσαλονίκη,17/01/14

Αρ.Πρωτ:9140

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη

 

ΘΕΜΑ: Κώδικας Φορολογίας εισοδήματος

Κύριε Υπουργέ,

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας εισοδήματος (Ν.4172/2013) σε συνδυασμό με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν.4174/2013) και τις τροποποιήσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Ν.4093/2012 ), διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον σε ότι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι η εξόφληση των τιμολογίων πάνω από 500 ευρώ, να γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος  (κατάθεση σε λογαριασμό, επιταγή, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα).  Η μη συμμόρφωση με το μέτρο επισύρει την μη έκπτωση της δαπάνης. Η μη πληρωμή μέσω Τραπεζικού συστήματος ενδέχεται να υπολογιστεί  και ως  εικονικό τιμολόγιο με όλες τις συνέπειες και τα πρόστιμα.

Σας ενημερώνουμε ότι η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, διότι δεν είναι δυνατή η άμεση εξόφληση των τιμολογίων πώλησης προϊόντων, δεδομένου ότι οι ώρες λειτουργίας των Κεντρικών Αγορών δε συμπίπτουν με τις ώρες λειτουργίας των Τραπεζών και επί πλέον στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης υπάρχει υποκατάστημα μόνο της πρώην ΑΤΕ

(νυν Τράπεζα Πειραιώς). Το μέτρο αυτό αν λάβουμε υπόψη τα όσα αναφέρθηκαν ακυρώνει τη συναλλαγή μετρητοίς λόγω αδυναμίας άμεσης καταβολής της αξίας του τιμολογίου και αυξάνει τις επισφάλειες των επιχειρήσεών μας.

Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί το μέτρο αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στο χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης λειτουργούν 210 επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν συνολικά τουλάχιστον 3.000 τιμολόγια ημερησίως κάποια εκ των οποίων αφορούν εμπόρους από γειτονικές χώρες. Ποια Τράπεζα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει αυτό τον όγκο συναλλαγών και ποιος έμπορος θα ανεχθεί να περιμένει μερικές ώρες στην ουρά προκειμένου να εξοφλήσει το εκδοθέν τιμολόγιο.

Σας παρακαλούμε κύριε υπουργέ να λάβετε υπόψη σας το δίκαιο αίτημα του χονδρεμπορικού κλάδου των Κεντρικών Αγορών και να προβείτε στην κατάργηση του σχετικού όρου στον σχετικό Νόμο ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις των Κεντρικών αγορών οι οποίες λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

Last Updated on Friday, 07 February 2014 08:38
 
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2014 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 31 January 2014 12:26

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2014

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των γραφείων του Συνδέσμου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα και η κοπή της βασιλόπιτας όπου παρευρέθησαν οι κα Μάρκου Βουλευτής ΔΗΜΑΡ, ο κ. Παπάς Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο κ. Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο κ. Θεοτόκης Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας οι κ.κ. Γούναρης και Καλούσης και η κα Χριστοδούλου, ο κ. Μαυρίδης Διευθυντής ΣΔΟΕ, ο κ. Φωτόπουλος Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κ. Κακαφίκας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΘ ΑΕ, η κα Δεμερτζή Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΚΑΘ ΑΕ και η Διοίκηση και μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΚΛΘ. Το φλουρί κέρδισε ο κ. Κουλούρης και παρέλαβε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Last Updated on Friday, 31 January 2014 13:19
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 14 January 2014 09:09

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ


Επιδότηση 10.000 ευρώ σε νέους έως 35 ετών για νέα επιχείρηση


Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά 2000 ανέργους νέους έως 35 ετών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει ότι 2.000 νέοι άνεργοι εως 35 ετών θα πάρουν επιδότηση 10.000 ευρώ ώστε να δημιουργήσουν την δική τους καινοτομική επιχείρηση.

Σκοπός του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι η προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών θα ανέλθει συνολικά στα 2.000 άτομα.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα δίνει προτεραιότητα στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Καινοτομία ορίζεται ως «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή/και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεσης παραγωγικής, χρηστικής ή/και εμπορικής εφαρμογής». Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Μια Καινοτόμα Δράση μπορεί να είναι ριζοσπαστική ή σταδιακή (ανάλογα με τις αλλαγές σε υφιστάμενες λειτουργίες μιας επιχείρησης) και μπορεί να αναφέρεται σε ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, στους τρόπους παραγωγής τους ή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στην διοικητική δομή ενός οργανισμού (εσωτερικά ή εξωτερικά σε σχέση με τους πελάτες ή καταναλωτές).

Ενδεικτικά αναφέρονται: οι νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων / υπηρεσιών με νέες πρώτες ύλες, η χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, οι τεχνολογίες αισθητήρων, τα προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη, τα νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης, ο ψηφιακός χειρισμός προϊόντων, οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι, οι υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπου προϊόντος / διεργασίας / παροχής υπηρεσίας, η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης, η παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυμέσων, η εφαρμογή τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης, κ.λπ.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 & 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 - 2013.

Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή της πράξης, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Οι σχετικές εισροές των πόρων του Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσουν έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκταμιεύονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι έντεκα (11) περιφέρειες της χώρας. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:

• Άξονας Προτεραιότητας 7 στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,

• Άξονας Προτεραιότητας 8 στις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Θα προκληθεί δαπάνη ύψους 20.000.000 ΕΥΡΩ (ΚΑΕ 2493) η οποία επιμερίζεται ως εξής:

Με βάση τους Άξονες Προτεραιότητας τα ποσά και οι θέσεις για τις προβλεπόμενες πράξεις του προγράμματος εξειδικεύονται ως εξής:

• Άξονας Προτεραιότητας για τις οκτώ ως άνω Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης:
ποσό 11.350.000 € και 1.135 θέσεις

• Άξονας Προτεραιότητας για τις τρεις ως άνω Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου:
ποσό 8.650.000 € και 865 θέσεις

Οι ανωτέρω δαπάνες κατανέμονται σε ετήσια βάση ως εξής:

Για το έτος 2014: 12.000.000 ευρώ
Για το έτος 2015: 8.000.000 ευρώ

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr εντάσσεται στον Θεματικό Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», Άξονες Προτεραιότητας 7, και 8 με κωδικό θέματος προτεραιότητας 66 της με αριθμό 53672/4775/17.7.2008 Υ.Α. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα «Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» στον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»", όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Στον προϋπολογισμό έτους 2014, θα προβλεφθούν ανάλογες πιστώσεις στον ΚΑΕ 2493 (επιχορηγήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας) και θα γίνει αντίστοιχα η δέσμευση της πίστωσης με σχετικό έγγραφο - βεβαίωση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η δαπάνη από τη διενέργεια ελέγχων δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος και βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ (ΚΑΕ 4419) ως εξής: εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για το έτος 2014 και εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για το έτος 2015. Για το έτος 2015 θα ληφθεί μέριμνα για την εγγραφή των αντίστοιχων πιστώσεων στον αντίστοιχο προϋπολογισμό.

Οι επιδοτήσεις που προβλέπονται στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη deminimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις θεωρείται ότι ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική μονάδα, υπό την έννοια που αναφέρεται στην ενοποιημένη Ανακοίνωση της Επιτροπής περί Δικαιοδοσίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων.

Ποιοι μπορούν να πάρουν την επιδότηση των 10.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ

1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

1.1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

1.2. Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ

1.3. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους - Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

1.4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

1.5. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

1.6. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Στο πρόγραμμα δύναται να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη στη ΔΟΥ το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) της αίτησης - επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης.

1.7. Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):
- Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)
- Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
- Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και
- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ:

1. Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.

2. Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

3. Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. - 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

4. Πλανόδιες επιχειρήσεις.

5. Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

6. Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ' αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

7. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία), στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών), οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα (οι δραστηριότητες στην γεωργική εκμετάλλευση (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο), οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (π.χ. συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αυγών).

8. Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.

9. Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.

10. Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2005 και μετά.

Διάρκεια και ποσό επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000,00 €.

Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο (2) ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη μετά τη λήξη κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ. 3 της παρούσης) και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

Διαδικασία αίτησης συμμετοχής

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).>

ΠΗΓΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

 

 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 11
Powered by Data Print
Joomla Templates by DataPrint Joomla Templates